Tom’s Rapha Festive500

Sinds 2010 daagt Rapha (www.rapha.cc), een engels fietskledijmerk, fietsers van over de hele wereld uit om tussen kerstavond en oudejaarsavond 500km te rijden. Ik had dit de voorbije jaren een beetje gevolgd via de vele leuke foto’s die ik zag passeren op instagram. Ook dit jaar zag ik op vrijdag 23/12 een beeld langskomen van een collega, “mijn fiets is klaar voor de Rapha #Festive500”. Toen dacht ik: “let’s do this”.

ZONDAG (KERSTMIS) – 53/500
Heel België slaapt en Tom zit op zijn fiets.

Dat de officiële start op 24/12 is, was me even ontgaan, maar op zondagochtend (Kerstmis) vertrok ik vol goede moed om 7u30 aan mijn eerste Festive500. Ik had mijn fiets(en) meegenomen naar het kerstfeest bij mijn ouders in het Antwerpse en genoot ervan als enige in een slapende wereld rond te rijden. Na dit eerste ritje stond de teller op 53/500.

 

MAANDAG – 123/500
Voor een lekker rijsttaartje met je in Veurne zijn.

Vermits we #GinoBikes een week gesloten hadden tussen Kerst en Nieuwjaar, hadden we ook voorzien om wat tijd met onze 3 dochters door te brengen. En dan beslist papa dat hij 500km wil gaan fietsen tijdens deze week. Bijkomende uitdaging was dus om het gezin zo weinig mogelijk te belasten van mijn fietsavontuur. Daarom vertrok ik op maandag om 7u voor mijn 2de rit. De benen (en het hoofd) waren nog een beetje moe van de feesten, maar na een lekker rijsttaartje in Veurne kon ik er weer tegen en zette ik mijn rit verder om een bezoekje te brengen aan het graf van mijn zusje, die eind 2015 stierf. Na dag 2 had ik 123/500 afgelegd, maar de benen werden zwaarder en zwaarder.

 

 

 

 

Dag 3 was doorslaggevend. ’s Morgens kreeg ik het gezelschap van Stefaan, die ook bezig was aan zijn Festive500. Samen reden we 71,5km met een leuke tussenstop/ontbijt in het bagelsalon Sanseveria (www.sanseveria.be) van mijn overbuurman, Bert. De benen begonnen echter serieus tegen te stribbelen en ik kreeg ze niet rustig in de namiddag. Wat doet een mens dan? Fietsen natuurlijk. Dus ’s avonds nog even met Denis een rustig ritje gaan maken om de spieren goed te laten doorbloeden. Na een deugddoend mistig ritje naar Nieuwpoort en terug stond er na 3 dagen 241/500 op de teller.

WOENSDAG – 389/500
De eerste bevroren baard en valpartij was een feit.

Woensdag, kindjes op daguitstap met de KSA, dus ik kon een hele dag gaan fietsen. En dat heb ik dan ook gedaan in 3 etappes. ’s Morgens een ritje om de benen los te rijden in de mist en de vrieskoude. Mist en vorst zorgden voor een eerste valpartij en voor de eerste bevroren baard van mijn avontuur. In de namiddag had ik afgesproken met Joost om een beetje te gaan fietsen en hebben we de “bergzone” rond Torhout opgezocht. De dag was echter nog niet over, want woensdag is #GMR-avond. Voor de laatste van 2016 wou ik absoluut geen verstek laten, dus de 3de rit van de dag was een feit! Resultaat van deze lange dag: 148km gefietst, maar nooit verder dan 100m kunnen zien door de mist. En de doelstelling (350km) was ver overschreden: 389/500.

 

 

 

 

DONDERDAG – 452/500
Ik ben moe!

Donderdag was moeilijk: de koude en het vroege opstaan begonnen te wegen, maar het einde naderde. Na een verkwikkende koffie bij de schoonouders en wat chocolade in de laatste 10km. Stond de teller toch maar mooi op 452/500. Waarschijnlijk maakte ik ook de lelijkste foto ooit van me, maar dat was dan maar zo.

 

 

Vrijdag was GENIETEN: samen met Stefaan om 7u30 vertrokken voor de laatste kilometers van onze Festive500. Eerst nog even de politie bellen voor een paard dat was uitgebroken en langs de kant van de baan stond te grazen. En dan genieten van de mooie zonsopgang boven de bevroren vlaamse velden en bossen. Eenmaal in Oostende was de mist alweer neergedaald, maar niets kon ons nog deren: WE DID IT, we finished the Rapha Festive500!!!

Enkele cijfers van mijn Rapha Festive500:

  • 7 dagen (op zaterdag reed ik nog een toertje met de MTB)
  • 25 uur en 12 minuten zat ik op de fiets
  • 553km gereden (van de 19.412.040 in totaal)
  • 5554ste in het eindklassement (van de 82.376 deelnemers)

 

Enkele technische gegevens van mijn Rapha Festive500:

  • FIETS: Orbea Avant M30Disc (gelukkig want alles is wel eens vastgevrozen)
  • KLEDIJ: Team Winter Tight (broek), Fuji Team Jacket (windstopper/trui), Thermo Overshoes, Winter Cap en Thermo Winter Gloves van PEdAL ED
  • VERLICHTING: Lezyne Strip White en MegaDrive (vooraan), Strip Pro Red (achteraan) en Macro Duo Drive (op de helm)
  • GPS: Lezyne Super GPS met Strava.

 

Volgend jaar doe ik dit zeker weer opnieuw en ik nodig iedere fietser uit om samen met mij deze uitdaging te rijden en samen nieuwe fietsers en routes te leren kennen. Het is de MAX!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: