Pinion

WAT IS PINION?

De Pinion P1.18 is een versnellingsbak met 18 verzetten die in het midden van de fiets gepositioneerd is. Het Pinion versnellingssysteem is ontwikkeld door twee Duitse ingenieurs afkomstig van de transmissie-afdeling van Porsche.

Het doel was om met Pinion het meest duurzame en onderhoudsvriendelijke versnellingssyteem te maken met een groot versnellingsbereik en een goede gewichtsverdeling. De Pinion is bedoeld als alternatief voor de 14-versnellingsnaaf van het eveneens Duitse bedrijf Rohloff.

De Pinion-bak wordt in zijn geheel op de plaats van het bracket onder het frame geschroefd. Om de Pinion in een fiets toe te kunnen passen moeten de fietsfabrikanten een speciaal frame maken. Inclusief draaischakelaar en kabels weegt de Pinion 2796 gram, wat 976 gram meer is dan een Rohloff-set, maar dit gewicht zit in het midden van de fiets in plaats van in het achterwiel. Het zwaartepunt komt zo laag en centraal te liggen en het achterwiel blijft lekker licht.

 

GROOT VERSNELLINGSBEREIK

De Pinion P1.18 heeft een totaalbereik van maar liefst 636% tegenover 530% van de Rohloff-naaf met 14 versnellingen. Het bereik is zelfs groter dan van de meeste 3×9 en 3×10 derailleurssystemen! De grootte van de stappen tussen de versnellingen is bij Rohloff 13,5 en 13,7% en bij de Pinion is dit slechts 11,5%. De Pinion heeft dus meer versnellingen met een groter bereik en kleinere tussenstapjes.

 

ONDERHOUDSVRIENDELIJK

Alle draaiende delen van de Pinion-bak zitten hermetisch opgeborgen in een aluminium behuizing. De versnellingsbak heeft dus geen last van water en vuil. Bij de Rohloff-naaf hoef je slechts om de 5000 km de olie te verversen. Dat is al heel erg weinig, maar bij de Pinion hoef je slechts om de 10.000 km de bak van nieuwe olie te voorzien! Of één keer per jaar.

Bijkomend voordeel van de Pinion is dat deze naast een conventionele ketting ook met een Gates Beltdrive uitgerust kan worden. De tandriem-aandrijving van Gates is schoon, stil en bijzonder duurzaam. De tandriem hoeft niet gesmeerd te worden en loopt altijd soepel.

 

TESTRIT

Wij hebben in de winkel de idworx oPinion staan. Kom gerust langs om hem te bewonderen, maar vooral om ermee te rijden en dus zelf de Pinion P1.18 te ervaren.

 
Meer info: nieuwsberichtenwww.pinion.eu
 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: