Hövding: de onzichtbare fietshelm

HÖVDING de onzichtbare helmVAN CONCEPT NAAR PRODUCT

Toen in 2005 de fietshelmplicht voor kinderen onder de 15 werd ingevoerd in Zweden, besloten de 2 zweedse studentes, Anna Haupt en Terese Alstin, via hun thesis op zoek te gaan naar een product dat volwassenen aanvaardbaar zouden vinden om te dragen als fietshelm. Al snel werd het idee van airbaghelm tot een concept omgevormd. Na het winnen van verschillende prijzen en beurzen werd het bedrijf, Hövding Sverige AB, opgericht. Dit alles bracht het idee, concept in een stroomversnelling en het product de Hövding was geboren.

 

ONZICHTBAAR?

De Hövding is een “onzichtbare” fietshelm die werkt als een airbag. De term onzichtbaar moet je niet te letterlijk nemen, want ipv een helm op je hoofd te dragen, heb je een kraag aan. Deze is wel degelijk zichtbaar, maar kan via allerlei stoffen aangepast worden aan je outfit.

 

HÖVDING FIETSHELM?

De Hövding werkt volgens het principe van een airbag. Dus op het moment van impact gaan de sensoren ervoor zorgen dat er rondom het hoofd een airbag ontvouwt. De sensoren zijn zo afgesteld dat het ontvouwen enkel plaatsvindt indien het hoofd in gevaar is. De zwarte doos in het systeem registreert gedurende de val al de bewegingen. Hövding vraagt om na een val deze zwarte doos terug te sturen zodat ze al deze gegevens kunnen verzamelen en zo het systeem bijregelen.

 

BESCHIKBAARHEID EN PRIJS

De prijs is recentelijk aangepast van € 499,00 naar € 349,00. Het pakket bevat de Hövding, een sjaal om de kraag te versieren en optioneel kan er een verzekering bij genomen worden zodat u na een val een nieuw exemplaar krijgt. Voor velen zal deze prijs afschrikken, maar als je dit tegenover een mensenleven zet, is deze voor zo’n stukje vernuft, best aanvaardbaar. Sinds kort is de Hövding verkrijgbaar bij ons in de fietsenwinkel.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: