Hoe stimuleer je werknemers om te gaan fietsen

op-de-fiets-naar-het-werkFiles, milieuvervuiling, hoge kosten: het zijn allemaal goede redenen om de fiets boven de auto te verkiezen. Maar uit onderzoek van het TNO blijkt ook dat fietsen naar het werk leidt tot minder ziekteverzuim. Werknemers die dagelijks fietsen zijn over het algemeen gezonder omdat ze genoeg beweging krijgen. Voor werkgevers kan het dus baten om daar eens iets aan te doen!

Niet iedereen heeft natuurlijk de luxe om op fietsafstand van hun werk te wonen, maar zelfs dan zijn er een hoop mogelijkheden. Zo kan je naar een treinstation of tramhalte fietsen, of je fietst naar een collega toe en jullie gaan vervolgens samen met de auto. Als werkgever is het redelijk om werknemers te vragen naar het werk te fietsen wanneer ze binnen een afstand van 15km wonen.

DE VOORDELEN

Voor werkgevers heeft het verschillende voordelen:

  • Werknemers met een gezonde levensstijl functioneren beter, hebben meer motivatie en minder gezondheidsklachten. Dit resulteert in minder verzuim.
  • De reiskosten zullen ervan omlaag gaan.
  • Zonder al die auto’s, heb je een stuk minder ruimte nodig als bedrijf. En de parkeerplaatsen die je nu overhoudt, kan je voor je klanten reserveren.
  • En dan is er uiteraard het milieu. Milieuvriendelijke bedrijven en merken hebben over het algemeen een erg goede reputatie.

En wat zit erin voor werknemers? Een betere gezondheid zou eigenlijk al reden genoeg moeten zijn, maar daar komt nog bij dat je als werknemer niet meer in die ellenlange files hoeft te staan en dat je geld kan besparen op dat dure sportschoolabonnement!

HOE KRIJGEN WE IEDEREEN OP DE FIETS?

De overheid is de laatste jaren al flink bezig met het aanleggen van fietsstraten, met de fietssnelweg tussen Gent en Antwerpen als grote overwinning. Antwerpen en Oost-Vlaanderen staan bekend als provincies met de meeste fietsers, maar uit onderzoek blijkt dat ook in West-Vlaanderen het aantal fietsers tussen 2011 en 2015 met maar liefst 51 procent is gestegen!

Het gaat dus al zeker de goede kant op, maar wat kunnen werkgevers nog meer doen? In plaats van een bedrijfswagen, kunnen werkgevers een bedrijfsfiets aanbieden. Dit wordt fiscaal aangemoedigd, en het is een uitstekende manier om het fietsen voor werknemers aantrekkelijker te maken. Zowel traditionele fietsen als e-bikes komen hiervoor in aanmerking.

Tot slot nog een aantal ideeën:

  • Voldoende veilige parkeerplekken (liefst overdekt), dicht bij de ingang van het kantoor.
  • Bied een reiskostenvergoeding aan.
  • Doe mee aan campagnes en stimuleringsacties, zoals deze.
  • Maak je werknemers bekend met de fietscalculator, waarop ze kunnen zien hoeveel geld ze besparen en hoeveel calorieën ze verbranden tijdens een fietstocht.
(geschreven door Mavens in opdracht van Gino Carts & Bikes)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: