Fietsjes & Datjes #8 : “Op het stalen ros naar Portugal”

Fotograaf Pieter Clicteur fietste in april-mei 2018 van het West-Vlaamse Ettelgem tot in Lissabon. Gewapend met een stevige tweewieler (idworx) en een degelijke camera, trapte hij in 5 weken een tocht van meer dan 2800 km. Hij fietste via Santiago de Compostela en documenteerde zijn ervaringen in een boek waarbij sappige reisanekdotes en sprekende beelden je meenemen langs zijn avontuurlijke tocht.

Reis-/boekvoorstelling

Op donderdag 21/02/2019 komt Pieter zijn relaas doen bij ons in de winkel. Ideaal moment om samen te genieten van mooie foto’s en leuke verhalen. Ook nodigen we je graag uit om tijdens het nuttigen van een drankje je fietservaringen te delen met de andere aanwezigen.

Tijdens de avond heb je ook de mogelijkheid om het boek van Pieter aan te kopen.

Inleiding

Op familiebezoek naar Lissabon

Alles begint met een idee. Zo’n negen jaar geleden begon bij fotograaf Pieter Clicteur het idee te rijpen om een lange fietsreis te ondernemen. Een idee dat al van zijn 16e rustig aan het ontkiemen was. Hij fietste iedere dag naar school, later naar zijn werk. Hij fietste graag en veel, door weer en wind. Hij besloot het idee in daden om te zetten en plande een fietsreis van Ettelgem naar Lissabon. “Mijn schoonbroer woont in Lissabon. We zijn daar al geregeld op bezoek geweest met het gezin. Het leek me ideaal om op familiebezoek te gaan met de fiets. Ik kon er meteen een uitdagend fotoproject van maken.” Na een aantal maanden voorbereiding, stapte hij op 3 april 2018 op de fiets om 5 weken later in de Portugese hoofdstand toe te komen. Zijn tocht voerde hem via Santiago de Compostela. “Die route is één van de best gedocumenteerde routes ter wereld en dat komt wel eens handig uit als je onderweg bent.”

21/02/2019 = Perfect moment om te beginnen dromen van een volgende fietsvakantie.

Avonturier

Het avontuurlijke is geen nieuw gegeven. In 2005-2006 trok Pieter, samen met zijn vrouw, voor 14 maand door Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. “Dat gevoel van absolute vrijheid, vond ik geweldig. Het is een microbe die blijft kriebelen, het werd dus tijd om daar nog eens aan toe te geven.” Hij bereidde zich voor met trainingen in de fitness, veel fietstochten en opzoekwerk. Hij fietste tijdens zijn reis in totaal 2806 km en klom 27322 meter. “Het succes van de reis heb ik een groot deel te danken aan de gesofisticeerde trekkingfiets die ik in bruikleen kreeg van Gino Carts & Bikes in Oostende. De fiets was 100% betrouwbaar, ik heb zelfs mijn fietspomp geen enkele keer boven gehaald. Toch wel merkwaardig gezien de ruwe stukken over soms onverharde wegen.”

Een lijvig boek

De uitgebreide tocht gaf voldoende voer om iedere dag een bewogen verslag te schrijven. Daarnaast ontmoette hij een aantal boeiende mensen op zijn route. Ook die ontmoetingen bundelde hij mee in het boek. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan dus trok hij om de haverklap de remmen dicht om zijn camera tevoorschijn te toveren en beklijvende beelden op de gevoelige plaat vast te leggen. “Met het boek wil ik diverse mensen bereiken. Mensen die geïnteresseerd zijn in een meeslepend reisverhaal maar ook mensen die zelf de tocht naar Compostela willen aanvatten. Je vindt, naast mijn reisverhalen, ook verslagen van mijn voorbereiding waardoor je een idee krijgt wat je zelf kunt doen als je een fietsreis wil plannen. En uiteraard komen ook fotografie-liefhebbers helemaal aan hun trekken.”

PRAKTISCHE INFO REIS-/BOEKVOORSTELLING:

  • Datum: donderdag 21 februari 2019
  • Ontvangst: vanaf 19u30 al even kennismaken met een drankje
  • Start reis-/boekvoorstelling: om 20u00
  • Einde reis-/boekvoorstelling: Voorzien rond 21u15
  • Receptie: na de voorstelling nodigen we je graag uit om samen ervaringen te delen met anderen en dit onder begeleiding van een drankje.
  • Plaats: Fietsboetiek, Gino Carts & Bikes
Sorry, maar de inschrijvingen zijn afgelopen. Hou zeker onze website in de gaten, schrijf u in op onze nieuwsbrief want we organiseren regelmatig leuke events.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: